Designbeton, finombeton, látszóbeton?

Járdát, útszegélyt, alapot betonozni jó eséllyel sokan láttak már. Kell hozzá sóder, cement meg víz és egy betonkeverő sem árt. Nos a designbeton és egyéb szinonimái mint finombeton, látszóbeton, látványbeton annyira különbözik a hagyományos értelemben vett "járdabetontól", mint például a kezdő háziasszony főztje a finediningtól. Mindkettő étel, ehető, de az egyikhez több odafigyelés kell. 

Sóder helyett minimum 2 frakciójú kővázzal dolgozunk, azaz használunk egyszer egy nagy finomságú homok összetevőt és egy szűken osztályozott kavics frakciót, sőt néha a 2 az 3 lesz, hogy folytonosabb legyen a szemeloszlás. Kezd hardcore lenni? Nem csoda, hisz ez egy tudomány, (nem önfényezés, mi is rohadt sokat hibáztunk, de legalább tapasztaltunk is). 

Van még cement, ebből sosem a tüzépen kapható 32,5N-os változatot használjuk hanem minimum a 42,5N végső szakító szilárdságú cementet, de leginkább 52,5N-os az általunk használt cement. Létezik szürke és fehér cement ami nagy szerencse mert így tudunk csak igazán gyönyörű világos színeket előállítani!

Tessenek maradni mert csak most jön a java.

Bár már így is beton a beton, de még nem igazán alkalmas szép felületek gyártására. Ahhoz, hogy szép pórusmentes, sima felületet kapjunk folyósító adalékszert alkalmazunk, így olyan konzisztenciát kapunk ami bizonyos mértékben “önterül” és felveszi a sablon, öntőforma részleteit. 

Back to blog